Long revalidatie

Fysiotherapie bij COPD en Astma

COPD en Astma zijn aandoeningen van de longen die het ademhalen en het inspannen kunnen beperken.

 

Het is bewezen dat meer bewegen bij longziekten ervoor zorgt dat u minder klachten heeft op de langere termijn. Ook vermindert het de kans op longaanvallen (exacerbaties).

 

De behandeling richt zich dan ook op het verbeteren van uw ademhaling, hoesttechniek, fitheid en kracht. Dit heeft een positieve invloed op uw dagelijkse activiteiten, vergroot uw zelfredzaamheid en bevorderd een actief leefstijl.

 

De behandeling wordt met u afgestemd op uw persoonlijke situatie en doelen. Afhankelijk van u doelen wordt er een oefenprogramma op maat gemaakt. Indien noodzakelijk geven wij ook therapie aan huis. Uw gespecialiseerde longfysiotherapeut werkt waar nodig samen met andere zorgverleners.

 

Worden de behandelingen vergoed?

Of de behandeling wordt vergoed is afhankelijk van de diagnose, de ernst van de aandoening en uw eigen verzekeringspolis. Met ingang van 1 januari 2019 worden de behandelingen bij de diagnose COPD Gold 2 vanuit de basisverzekering vergoed. Bij de meeste overige longaandoeningen zoals bijvoorbeeld astma worden behandelingen vanuit de aanvullende verzekering vergoed.

  1. Er is sprake van COPD Gold classificatie 2 of hoger. Dit wordt bepaald door de huisarts of longarts middels een longfunctietest.
  2. De indeling in vier categorieën van zorgzwaarte bepaalt het maximale aantal behandelingen die de fysiotherapeut voor de behandeling per jaar kan gebruiken. De criteria hebben betrekking op uw symptomen en het aantal longaanvallen en ziekenhuisopnames die u heeft gehad. Op basis van informatie van de behandelend huisarts of longarts kan de fysiotherapeut vaststellen in welke categorie u valt.

 

U kunt ook bij ons terecht voor longrevalidatie bij:

  • Longfibrose
  • Operaties aan de longen
  • Na longtransplantatie

 

Binnen Fysiotherapie Medi-Mere zijn Stefanie de Wever en Susanne Schouten de gespecialiseerde longfysiotherapeuten.

 

Zij zijn aangesloten bij de LoNA, Longrevalidatienetwerk Almere. www.lonalmere.nl

COVID Revalidatie Training

Het coronavirus kan een grote impact hebben op uw conditie en spierkracht. Het is belangrijk om na herstel van het virus snel te starten met revalidatie, zodat u uw dagelijkse bezigheden weer snel kunt oppakken. Fysiotherapie Medi-Mere heeft hiervoor een speciaal revalidatieprogramma ontwikkeld: COVID Revalidatie Training.

 

COVID Revalidatie Training is geen reguliere sporttraining, maar gespecialiseerde en verzekerde revalidatiezorg gericht op spoedig herstel. De zorg wordt gegeven door speciaal daarvoor opgeleide fysiotherapeuten van Fysiotherapie Medi-Mere. U gaat aan de slag om uw spierkracht op te bouwen, uw ademhalingstechniek en uw algemene conditie te verbeteren en zo het vertrouwen in uw lichaam weer terug te krijgen.

 

Fysiotherapie Medi-Mere maakt naast de oefenruimtes op de 3 locaties gebruik van de moderne trainingsfaciliteiten van samenwerkingspartner Van de Kampsport, Edvard Munchweg 23 te Almere Tussen de Vaarten.

 

Samenwerking

Fysiotherapie Medi-Mere heeft meerdere Longfysiotherapeuten en is lid van CERA, Covid Eerstelijns Revalidatie Almere. Dit is een samenwerking tussen Fysiotherapie, Diëtist, Ergotherapie, Logopedie en longverpleegkundigen voor een multidisciplinaire behandeling indien nodig. De CERA werk nauw samen met Longartsen van het Flevoziekenhuis Revalidatie artsen van Merem en alle huisartsen en POH’s binnen Almere.

 

Vergoeding

De Covid Revalidatie zorg wordt voor de fysiotherapie 50 behandelingen in 6 maanden vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Voor deze vergoeding is deelname aan wetenschappelijk onderzoek verplicht.
Dit bestaat uit het invullen van een vragenlijst en gegevens verzameling vanuit het behandeldossier van fysiotherapeut.

 

Patiënten hebben een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig voor de Covid Revalidatie Training.

 

Informatie

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of wilt u gelijk deelnemen aan de COVID Revalidatie Training? Bel dan naar Fysiotherapie Medi-Mere via telefoonnummer: 036 – 5321122 of mail: info@fysiomere.nl

Stefanie-de-Wever-CloudFysio

Stefanie de Wever

Susanne-Schouten-CloudFysio

Susanne Schouten

Deel deze pagina:

Ga naar de inhoud