Oncologie

Oncologie-fysiotherapie richt zich op de fysiotherapeutische behandeling van patiënten met kanker. Hierbij gaat het zowel om de gevolgen van de kanker als om de gevolgen van de medische behandeling tegen kanker.

 

Voorbeelden hiervan zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfeoedeem, oedeem, spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

 

Kanker komt in vele vormen met verschillende behandelmogelijkheden voor. Gelukkig is door de huidige medische zorg de overlevingskans enorm toegenomen.
Medische behandeling zoals een operatie of bestraling veroorzaakt littekenweefsel. Dit littekenweefsel kan leiden tot pijn, problemen met bewegen, een bewegingsbeperking en lymfoedeem (vochtophoping).
Schouderklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door verkleefd littekenweefsel (en lymfoedeem ophoping) na borstkanker behandelingen.

 

Met specifieke technieken zoal myofaciale massage technieken, gewrichtsmobilisaties, manuele lymfdrainage, kunnen deze klachten direct verminderen.

 

De volgende fysiotherapeutische behandelingen zijn mogelijk:

  • Gewrichts-mobilisaties
  • Myofaciale technieken
  • Bindweefsel-massage
  • Litteken-massage
  • Oefentherapie
  • Lymfoedeemtherapie
  • (Lymfe-)Taping
  • Oncologische fitness

Oncologische Revalidatie

Tijdens en na de behandeling van kanker kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, afname van conditie, afname van spierkracht, angst, neerslachtigheid en onzekerheid. Revalidatie kan helpen deze klachten te verminderen en het dagelijks functioneren te verbeteren.

 

Tijdens de behandeling van kanker staat bewegen vaak op een laag pitje. Door operaties, chemotherapie en bestralingen worden mensen zeer vermoeid maar zijn ook minder actief in het dagelijks functioneren. Aan het einde van de kanker behandelingen is de lichamelijke conditie sterk afgenomen.

 

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen baat hebben bij revalidatie trainingen tijdens en na de kankerbehandeling. Vermoeidheid en angsten nemen af, de lichamelijke conditie en kracht verbeteren.

 

Bewegen verbetert niet alleen de conditie maar helpt ook bij het algemene herstel. Door te bewegen versterkt u uw immuunsysteem, bouwt u spiermassa op en versterkt u uw botten. Daarnaast zijn er psychische voordelen; mensen hervinden het vertrouwen in hun lichaam en kunnen beter met emoties omgaan.

 

De trainingen kunnen al beginnen tijdens de kanker behandelingen (ook tijdens de chemotherapie). Na de eerste intake zal er samen met u een trainingsprogramma op maat worden gemaakt. Deze wordt zo nodig aangepast tijdens de chemotherapie-week. De oncologische revalidatie is twee maal per week een uur op onze locatie in “Van de Kamp-Sport” in Almere stad.

 

Na een intake gesprek en onderzoek wordt er samen met u een behandelplan opgesteld.

 

Oncologie-fysiotherapie of oncologische-fitness kan in alle fasen van kanker worden ingezet. Om oncologische cliënten goed te begeleiden, is kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen belangrijk.

 

Yvette van Wegen is de specialist in oncologische fysiotherapie en lymfoedeemtherapie. Naast fysiotherapeut is Yvette ook bewegingswetenschapper en zeer actief in de sport.

Yvette-van-Wegen-CloudFysio

Yvette van Wegen

Deel deze pagina:

Ga naar de inhoud