Claudicatio looptraining

Wat is Claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens is een systeemziekte. Het is een benaming voor pijn in de benen ten gevolge van een vernauwing of afsluiting van een slagader in de benen. Een vaker genoemde benaming is etalagebenen. De aandoening etalagebenen ontleent haar naam aan het feit dat mensen tijdens het lopen steeds even stil blijven staan vanwege pijn in een been. Om te verbloemen dat er iets aan de hand is, stopt men vaak bij een etalage.

 

Hoe ontstaat claudicatio intermittens?

Slagader-verkalking (atherosclerose) kan vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Door de vernauwing kan de bloedstroom onvoldoende toenemen bij inspanning. Bij een tekort aan zuurstof produceren de spieren verzurende afvalstoffen, die pijnkrampen in de spieren veroorzaken. Risicofactoren zijn; roken, diabetes mellitus, inactiviteit en hartklachten (cardio vasculaire klachten).

 

Klachten bij claudicatio intermittens.

Pijn tijdens het lopen is het belangrijkste verschijnsel bij etalagebenen. Andere klachten van een vernauwing kunnen zijn; koude voeten, ontbreken van onderhuidse vetlaag, verlies van haar op voeten en tenen, droge schilferende huid, verdikte teennagels/kalknagels, (vaak met schimmel-infectie) en vertraagde nagelgroei.

 

Looptraining bij claudicatio intermittens.

Looptraining bij patiënten met claudicatio intermittens heeft tot doel de pijnvrije en de maximale loopafstand te verbeteren. De doorbloeding van de kleinere bloedvaten wordt gestimuleerd. Hierdoor treden minder (snel) klachten op in de benen. Een voorwaarde van de looptraining is dat deze met regelmaat gedaan wordt.

 

De begeleide looptraining wordt gegeven door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Het programma wordt afgestemd op uw eigen niveau. Naast de looptraining komen leefstijladviezen, controle van loophouding en algemene conditietraining aan bod.

 

Netwerk

Amanda Waltmann en Corine Nelen, onze gespecialiseerde claudicatio fysiotherapeuten, zijn aangesloten bij het chronisch zorgnet. Dit is een landelijk geaccrediteerd netwerk voor gespecialiseerde claudicatiofysiotherapeuten waarbij continue scholing een verplichting is. Alle vaatchirurgen in Nederland werken samen met dit chronisch zorgnet. De behandeling volgen de richtlijnen van het ClaudicatioNet.

Armanda-Waltmann-CloudFysio

Amanda Waltmann

Corine-Nelen-CloudFysio

Corine Nelen

Deel deze pagina:

Ga naar de inhoud