Psychosomatische Fysiotherapie

Anders kijken naar onbegrepen lichamelijke klachten

In Nederland en op vele plaatsen in de wereld leven miljoenen mensen met lichamelijke klachten waarvoor geen oorzaak wordt gevonden.
Denk bijvoorbeeld aan langdurig aanhoudende of regelmatig terugkerende pijn in hoofd, rug, nek, buik, schouders of gewrichten, oorsuizen, krachtuitval, evenwichtsstoornissen of chronische infecties. Als artsen geen medische oorzaak kunnen vinden, noemt men dergelijke klachten ook wel SOLK.

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten(SOLK)

De kern van deze klachten is dat onbewuste, verdrongen emoties de belangrijkste oorzaak zijn van het ontstaan en in stand houden van medisch onverklaarde lichamelijke klachten. Deze verdrongen emoties bewust maken, voelen en verwerken leidt tot herstel.
Dit gedachtegoed is gebaseerd op recente inzichten uit (neuro)wetenschappelijk onderzoek, veelal uit Amerika, kennis en ervaring van artsen en (zorg)professionals en op talloze succesvolle herstelverhalen van ex-patiënten.

 

De invloed van emoties op korte termijn die zich uiten in ons lichaam herkent iedereen wel. Zenuwen voor een lastig proefwerk? Of denk aan die collega met nek- en schouderklachten waarvan je weet dat hij thuis veel problemen heeft. Neemt hij wellicht teveel op zijn schouders? Dit zijn voorbeelden van emotionele stress die zich uiten in een fysieke klacht. Gelukkig gaan dergelijke klachten vaak vanzelf over.

 

Invloed van (onbewuste) emoties op lange termijn worden vaak niet herkend.

Als lichamelijke klachten niet overgaan en er wordt geen verklaring gevonden door dokters, wat is er dan aan de hand?
Dan kunnen verdrongen emoties een rol spelen.
Het kan gaan om emoties die onbewust weggedrukt zijn. Vaak speelt daarbij een (onverwerkte) emotionele lading vanuit het verleden een rol. Deze (onbewuste) emoties kunnen een storing in het lichaam veroorzaken en zo zorgen voor fysieke klachten die langdurig aanhouden.
De (pijn)klachten kunnen licht of zeer ernstig van aard zijn. Mensen kunnen veelvuldig uitvallen op school of werk of zelfs arbeidsongeschikt raken.
Soms krijgen klachten een label, bijvoorbeeld whiplash, fibromyalgie, migraine, prikkelbare darm syndroom of RSI maar soms ook niet en blijven de fysieke klachten onbenoemd.

 

(Neuro)wetenschappelijk onderzoek en talloze succesvolle patiëntervaringen laten zien dat er mogelijkheden zijn om te herstellen.

 

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit:

  • Ontspanningstechnieken
  • Oefentherapie
  • Mindfulness
  • Massage technieken
  • Inzicht geven in klachten

 

Paul de Ruiter is de psychosomatische fysiotherapeut bij Fysiotherapie Medi-Mere

Paul-de-Ruiter-CloudFysio

Paul de Ruiter

Deel deze pagina:

Ga naar de inhoud